Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Μέλι

Είδη Μελιού


Οι κυριότερες κατηγορίες μελιού, ανάλογα με την προέλευσή τους είναι οι ακόλουθες:

1. Μέλι από νέκταρ λουλουδιών ή «ανθόμελο».

Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσονται πολλά είδη μελιού που παράγονται κυρίως από νέκταρ ανθέων.
Στα ανθόμελα κατατάσσεται το μέλι από: θυμάρι, εσπεριδοειδή, ευκάληπτο, μέντα, ρίγανη, λεβάντα και ακακία.

2. Το θυμαρίσιο μέλι.

3. Μέλι με κηρήθρες ή μέλι με κομμάτια από κηρήθρες. Το μέλι αυτό βρίσκεται στη συσκευασία μαζί με τις κηρήθρες, για να διασφαλίζεται η γνησιότητά του και γι' αυτό πολλοί καταναλωτές το προτιμούν.

Το μέλι μπορεί να είναι ρευστό, παχύρρευστο ή κρυσταλλωμένο.


Συντήρηση


Το μέλι έχει την ικανότητα να απορροφά υγρασία και οσμές από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, γι΄ αυτό πρέπει να τοποθετείται σε δοχεία ερμητικά κλειστά.

Το μέλι μπορεί να συντηρηθεί μέχρι και δύο χρόνια αρκεί να τοποθετείται σε χώρο δροσερό, σκοτεινό, ξηρό και χωρίς οσμές και πάντα στη σωστή συσκευασία (βάζα γυάλινα καλά κλεισμένα).


Αλλοιώσεις

Σχεδόν όλα τα μέλια, κάποια στιγμή θα κρυσταλλώσουν. Η κρυστάλλωση είναι μια φυσική κατάσταση στην οποία μεταπίπτει ένα μη θερμασμένο μέλι. Το μέλι κρυσταλλώνει το χειμώνα, που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές.

Γενικά το ακατέργαστο μέλι, το αφιλτράριστο, με πολύ γύρη, κρυσταλλώνεται γρήγορα. Το κρυσταλλωμένο μέλι δεν χάνει τίποτα από τη θρεπτική του αξία, άρα δεν είναι αλλοιωμένο. Το μέλι όμως αυτό θα υποστεί το ξίνισμα γρηγορότερα.



Τα χαρακτηριστικά του αλλοιωμένου μελιού είναι:
1. Φυσαλίδες στη μάζα του
2. Αφρός στην επιφάνεια
3. Διογκωμένα δοχεία
4. Οσμή σάπιου φρούτου
5. Γεύση ξινή



Οδηγίες
Για την αγορά και τη συντήρηση του μελιού πρέπει να γνωρίζετε:


1. Να αγοράζετε μέλι πάντα σε κλειστή συσκευασία κατά προτίμηση, σε γυάλινα δοχεία, γεμάτα και αεροστεγώς κλεισμένα, για να μπορείτε να δείτε το χρώμα και την καθαρότητά του, αλλά και να αποκλείσετε το ενδεχόμενο αλλοίωσής του, λόγω επαφής του με τον ατμοσφαιρικό αέρα.


2. Και ένα άριστης ποιότητας μέλι μπορεί να ζαχαρώσει. Το είδος του ζαχαρώματος είναι ενδεικτικό. Όταν στο μέλι παρουσιάζονται με τον καιρό καθαροί κρύσταλλοι ζάχαρης, τότε είναι νοθευμένο. Όταν όμως το μέλι απλώς πήζει ομοιόμορφα, τότε δεν είναι νοθευμένο.


3. Να αποφεύγετε μέλι που πουλιέται σε βάζα, εκτεθειμένα στο έντονο φως ή τον ήλιο, γιατί το μέλι αυτό θα έχει χάσει τη βιολογική του αξία.


4. Το ζαχαρωμένο μέλι μπορεί να επανέλθει στη φυσική ρευστότητά του, αν το αφήσουμε με τη συσκευασία του, για αρκετή ώρα σε μπαιν μαρί χαμηλής θερμοκρασίας γύρω στους 40ο C και ποτέ σε άμεση επαφή με θερμαντική πηγή.


5. Η συσκευασία του μελιού να κλείνεται καλά μετά από κάθε χρήση και να συντηρείται σε σκοτεινό, δροσερό και ξηρό μέρος, μακριά από τρόφιμα με έντονες οσμές.


6. Το ανθόμελο κρυσταλλώνει πιο γρήγορα από τα δασόμελα, για αυτό καλό είναι να το προμηθευόμαστε σε μικρές ποσότητες, ώστε να μπορεί να καταναλωθεί πριν την κρυστάλλωση.


7. Αφήνοντας το μέλι να «τρέξει» από ψηλά, διαπιστώνεται ότι:
η διακεκομμένη ροή σημαίνει ότι το μέλι είναι νοθευμένο.



Από komitini
Permalink

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου